Pass godt på valpen i kulda

adminDyrehelse, Fjellvettregel, Unghund, Valp

Hundens fjellvettregel nr. 5

Ikke alle hunderaser er like godt tilpasset kulde. Utetiden må tilpasses temperaturen. Valper har ikke samme evne til å regulere kroppstemperaturen som voksne dyr, så ta spesielt hensyn til unge hunder. Skjelving kan være et tegn på at hunden fryser, men kan også bare bety at den er oppspilt/glad. Men dersom det er kaldt, så er det viktig å først og fremst tenke på at valpen kanskje er kald.

Valper har også svært høy forbrenning siden de er i vekst, og når de i tillegg bruker energi på å holde seg varme og å være i aktivitet, minsker energilagrene fort. Ofte kan valper se gode og «polstra» ut, men husk at det ofte bare er mye overflødig hud som ikke isolerer særlig bra. De har også valpepels som ikke er like varm som pelsen hos en voksen hund.

Valper sover jo også store deler av døgnet sammenliknet med voksne individer. Derfor er det også naturlig at de små ikke holder ut like lenge utendørs før de blir slitne, både fysisk og mentalt. Å holde varmen i kaldt vær i tillegg til annen utendørsaktivitet, kan også bidra til at valpen trenger hyppige pauser. Disse pausene bør foregå et sted som er varmt og godt der valpen kan restituere seg skikkelig uten å måtte fryse.