Nyttårsaften med hund og katt

Erik SørensenDyrehelse, Hund, Katt

nyttårsaften, rakett

Har du et dyr som er redd på nyttårsaften? Nyttårsfeiring med høye lyder og skarpt lys kan være både skadelig og skremmende for våre firbeinte venner. Av erfaring vet vi at nyttårsfeiringen kan føre til stress, skader eller at dyret ditt blir så skremt at det stikker av gårde.

Derfor har vi satt opp noen råd til deg og dyret ditt, slik at dere kan få en best mulig start på det nye året. Viktigest av alt – start tidsnok med trening på å tåle både lys og lyder!

Ønsker du å snakke med en av våre flinke medarbeidere eller ønsker du å bestille time hos vår dyktige veterinær? Ring oss på 480 89 591 eller send oss en melding via kontaktskjemaet. Vi kan gi mer informasjon om trening også.

Slik hjelper du dyret ditt gjennom nyttårsaften

  1. Det viktigste for dyret er at det føler seg trygg på en dag hvor det er mange ukjente og skremmende lys og lyder. De merker om du gruer deg!
  2. Lysblink fra raketter kan være skremmende. For å dempe disse bør du ha god belysning inne, og du kan trekke for gardiner og persienner.
  3. For å dempe for høye smell vil det være lurt å ha på musikk som kan overdøve/gli inn i lyden av rakettene.
  4. Du skal oppføre deg helt normalt ovenfor dyret. Om du endrer adferd og f.eks virker ekstra overbeskyttende kan dette oppfattes som om noe er galt (og igjen skape redsel). Du bør heller ikke innta alkohol da adferden kan endres om du er beruset, dette kan igjen virke stressende for dyret ditt.
  5. Vet du at det er mange raketter i nabolaget ditt bør du vurdere å reise vekk denne dagen. Om du f.eks har en hytte som ligger i rolige omgivelser er dette et godt alternativ. Du bør uansett være sammen med dyret ditt denne kvelden om du vet at det blir urolig og engstelig. Om du ikke har mulighet til å være hjemme bør dyret være godt skjermet fra både smell og lysglimt fra raketter.
  6. På dagen vil det være lurt å gå en lang tur i skogen eller på fjellet med hunden din, la den få brukt masse energi. Da vil den mest sannsynlig holde seg roligere utover kvelden når rakettene starter.
  7. Når det gjelder katter vil det være lurt å holde disse inne den aktuelle dagen og natten. Høye smell kan være ekstremt stressende og det er dessverre ikke unormalt at katter stikker av og blir borte.
  8. Feromoner er noe dyret kan få om du fra tidligere erfaringer vet at dyret blir veldig redd. Du skal alltid kontakte en veterinær når det gjelder beroligende midler. Bestill time her.
  9. Er dyret ditt ekstra engstelig kan det være nødvendig å bruke medikamenter for å roe nervene. Ønsker du å bestille konsultasjon hos Fjellveterinæren ring oss på 480 89 591. Det er nye medisiner for i år, som direkte virker ved å redusere angst for lyd og også det å være alene!
  10. Husk at det kan trenes med lyd og lys året rundt, allerede fra kattunge – og valpe stadiet. Dette er noe av det viktigeste du kan gjøre, samt å skjerme dere fysisk fra nyttårsraketter. Jo mer du slapper av og er normal, jo mer smitter det.
  11. Bruk gjerne dyr som er helt trygge i settingen, og som hunden din kjenner. Denne tryggheten kan overføres 🙂

Mest av alt ønsker vi dere en herlig og skadefri høytidsperiode. Kanskje vi ses til fjells?

Fjellveterinæren har bred erfaring med engstelige dyr

Vår veterinær: Oddrun Runde, har lang erfaring og sammen vil vi finne den løsningen som er best for dyret ditt. Les mer om Oddrun her. Ønsker du å bestille time, eller har du noen spørsmål rundt helsen til dyret ditt? Ta kontakt så hjelper vi deg.