Hvordan kan du forebygge eller bremse utviklingen av artrose?

Erik SørensenDyrehelse, Hund, Kiropraktikk, Ledd

hund, forebygge artrose, tur, åker

Jo mer du bygger moderat og økende aktivitet, jo sterke blir både muskulatur og ledd. Begynn gjerne tidlig med forsiktige styrkeøvelser og bygg det opp. Ha et jevnt aktivitetsnivå med utvikling. Jo tidligere enn halthet oppdages, jo tidligere kan du hjelpe hunden å holde seg friskest mulig, lengst mulig. 

Risikoen er større for store hunder, men små hunder kan absolutt få det. Unngå leker som gir ukontrollerbar retningsskifter mg sterke krefter på ledd og bein før tilvekstsonene er sluttet. 

Dersom leddsykdom blir oppdaget, kan tidlig kirurgi være med på å begrense utvikling av sykdommen. 

Begrens kaloriinntaket:

Til tross for de store, bedende øynene er det så mye bedre for livskvalitet og livslengde at DU ikke gir hunden for mye kalorier. I et forsøk der labradorer var genetisk like, og gjorde alt likt på alle punkt, unntatt hvor mye kalorier de fikk; var det tre ganger så mange som hadde røntgen forandringer i hoftene, som de som fikk mindre kalorier. Tenk på hvor mye du kan påvirke bare her! En synlig midje er veldig sundt for hunden. Jo mer unden veier, jo mer vil også leddene bli belastet. 

Trening fungerer som smertestillende:

Å trene kan gi/gir en like smertestillende effekt som å ta en tablett metacam/rimadyl. I tillegg har Omega 3 en betennelsesdempende effekt, so kan ha god effekt på leddhelsen også. Har du tenkt på at det kan være lurt å prøve ulike smertestillende medisiner i en gruppe, fordi de kan ha ulik effekt på ulike individer? 

Smerte en er konsekvens av leddsykdommer

Belastningshalthet – at hunden legger mindre vekt på et ben – er et resultat av smerte. Jo mer smerte, og jo lengre tid jo større er sjansen for at hunden går inn i et smertebilde, som forverrer sykdommen og gir flere sekundære problem i andre ledd, bindevev og muskulatur. Smerte korter også ned lengden og kvaliteten på hunden sitt liv. Så dersom du ønsker å gjøre det du kan for å gi hunden et best mulig liv, er smertevurdering og behandling/forebygging av smerte en viktig del av oppfølgingen.

Les mer om artrose (slitasjegikt) her.

Oppsummering om tips

Da har du også fått muligheten til å påvirke hvordan akkurat din/dine hunder har det. 

  • Å gi mindre kalorier slik at midjen er tydeligere gir både mindre smerte og forlenger livet til din firbeinte venn Dette gjelder fra ung alder. 
  • Å gjøre aktivitet saktere, som å  gå gode turer av økende lengde kan forebygge artrose hos hunden din
  • Styrketrening forebygger leddskade, muskulaturen er med å stabilisere leddene, og jo sterkere hunden er, jo mindre blir skaderisikoen. 
  • Dersom hunden har vondt, forbedrer smertemedisiner livskvaliteten, og bremser utvikling av sykdommen. 

Lurer du på mer? 

Spør oss gjerne om råd, eller bestill time for vurdering av din hunds helse og bevegelsesapparat. Husk at mange skjuler det slik at vi ikke vet om at de har det. 

Vår verktøykasse består både av veterinærfeltet, rehabilitering og sist men ikke minst fysikalsk behandling inkluderende kiropraktikk, fysioterapi, manuellterapi og kraniosakralterapi.  Skulle det behøves videre utredning og bildediagnostikk eller operasjoner, henviser vi selvsagt til dyktige kollegaer. Velkommen å ta kontakt dersom du ønsker hjelp for deg og din hund.