Det siste om artrose (slitasjegikt) hos hund

Erik SørensenHund, Kiropraktikk, Ledd, Trening

artrose, hund

Vet du at så mange som 40% av hundene i verden har problemer med smerte på grunn av slitasjegikt/artrose? Når et ledd begynner å utvikle artrose, er det som en snøball som begynner å rulle. MEN vi kan påvirke hvor fort den ruller, og gi hunden et mye bedre liv. Dette vet vi, da problemet er så stort at det blir lagt ned mye forskning på området. Vi vet at: 

  1. Sykdommen oftest starter i ung alder, mens diagnosen stilles vanligvis når hunden er mellom 8 og 13 år!  
  2. Den unge hunden tilpasser seg smerte, mens etter hvert som hunden blir eldre begrenser dette seg, og haltheten blir tydeligere
  3. Noen raser har større sjanse for å utvikle artrose, men også de små rasene har problemet – det er bare mye verre å se det på dem. 
  4. For lite aktivitet er direkte negativt for leddhelsen – noe som det finnes mye feil antagelser om. Moderat, økende aktivitet styrker leddhelsen, mens god muskelstyrke beskytter leddene mot skade. 

Når oppstår artroseproblem hos hund? 

Hundene skiller seg fra mennesker med at problemet ofte begynner tidlig, og så utvikler seg til å bli tydeligere og tydeligere jo eldre de blir. Hos mennesker oppstår ofte artrose når en kommer opp i årene. Det er allment akseptert at leddsmerter kommer da, og at det er vanlig og ha det. Kanskje det er derfor vi tenker slik om hundene også? For det er ikke fakta. Hos hund ser man at sykdommen ofte starter mens de vokser. De tilpasser seg til smerten, og de små tengene er lette å ignorere. Det er først når de ikke fungerer i hverdagsaktiviteten at vi reagerer og kontakter veterinær. 

Hva kan gi artrose hos hund? 

Artrose har flere grunner, altså multifaktorell. Selv om hunden oftest viser symptomer når den er over åtte år, har den gjerne hatt det siden den var unghund uten at vi klarer å se det. Faktorer som vi vet påvirker sykdommen er:

  1. det genetiske utgangspunktet – men dette er ikke avgjørende. 
  2. for høyt kaloriinntak allerede fra ung alder
  3. Manglende eller feil aktivitet og øvelser. Manglende aktivitet gir økt risiko for artrose. Vet du at det er mye verre å leke med ball eller frisbee hos et voksende individ, enn å bygge evnen deres til å gå turer? Fordi kreftene som påvirker leddet da har høy impuls i ukontrollerbare retninger. Dette må hunden være sterk nok til å tåle, og da kan med fordel tilvekstsonene i beina være lukket. 
  4. Jo mer overvekt, jo verre påvirker det leddhelsen. Visste du at fett i seg gir mer betennelse i kroppen? 

Alle disse faktorene påvirker også utviklingen samt smerteopplevelsen hunden din har gjennom livet. 

Kort om utviklingssykdommer

De vanligste utviklingssykdommene er for eksempel HD, albuedysplasi (AD), patellaluksasjon og osteokondrose (en utviklingssykdom som blant annet påvirker leddbrusken). Endringer i leddvinkler og utforming gjør at kreftene som virker på leddet blir annerledes det er laget for, og skaderisikoen øker. Jo sterkere hunden er, og jo mer normalt den kan bevege seg, jo bedre er det for leddet å holde friskest mulig lengst mulig. Dermed blir myten om at valper, unghunder og hunder ikke skal gå turer eller få bevege seg feil, for jo mer du bygger denne evnen på en fornuftig moderat måte, jo bedre holder leddhelsen hos hunden. Husk å gjøre det på en fornuftig måte, og spør gjerne en fagperson om hjelp. Så: for mye aktivitet av moderat intensitet kan ikke gi artrose…

Den seneste forskningen viser at denne form for aktivitet heller reduserer forekomsten av artrose. 

Kilde:  professor Duncan Lascaells; North Carolina State University.

Les også innlegget «Hvordan kan du forebygge eller bremse utviklingen av artrose?«

Lurer du på mer? 

Spør oss gjerne om råd, eller bestill time for vurdering av din hunds helse og bevegelsesapparat. Husk at mange skjuler det slik at vi ikke vet om at de har det. 

Vår verktøykasse består både av veterinærfeltet, rehabilitering og sist men ikke minst fysikalsk behandling inkluderende kiropraktikk, fysioterapi, manuellterapi og kraniosakralterapi. Skulle det behøves videre utredning og bildediagnostikk eller operasjoner, henviser vi selvsagt til dyktige kollegaer. Velkommen å ta kontakt dersom du ønsker hjelp for deg og din hund.