Her kommer noen start tips:
Hundene våre er utrolig gode til å kamuflere smerte fra muskler og skjelett. Visste du at ved bruk av trykkplater, kan en vise at hunder ser ut til at de går likt på alle fire beina, men nesten ikke har avtrykk etter det ene? Det er mye fokus på temaet, fordi så mange som 1 av 5 hunder over 1 år har leddproblemer. Dessverre utvikler leddproblemer seg i feil retning over tid, og jo mer vi kan gjøre for å både bremse, behandle og beholde normal aktivitet, jo bedre vil det være for hver enkelt hund. Leddproblemer vil vise seg som endringer i både adferd og bevegelse.
En avlastning under/i bevegelse eller hvile skyldes oftest to ting: Halthet på grunn av smerte, eller på grunn av noe som gir endret bevegelsesmønster. Det finnes mange grunner til dette, men det er lurt å tenke på følgende:
- Halthet/stivhet kan komme smygende over tid, slik at det er vanskelig å se det selv. Det kan være lurt å be om en vurdering dersom du lurer.
- Hører du hunden «smelle» i gulvet når han/hun legger seg, så kan det henge sammen med endret bruk av ledd. Tenk på at dette gir noen hardere smeller også, og kan gjøre at de mister pels på for eksempel albuene.
- Dersom du har en hund med leddsmerte, vil du kunne hjelpe den veldig mye ved å holde den lettest mulig i vekt.
- Som mennesker med leddproblem, kan de bli verre i kulda: Husk å bruke varmedekken og gjerne potesokker. Dekken kan med fordel gå ned over baksiden på lårene for å beskytte best mulig.
- Du kan se etter endringer i hvordan de reiser seg, går i bakker, hopper i trapper og om det er ting de vegrer seg for. Det er lurt å legge merke til detaljer, for å se om de endrer seg. Små detaljer som å ikke ville hoppe med det samme, unngå lek med andre, unngå glatte golv og å ikke ville ha så mye kos kan være viktige ting å fange opp.
- Tilpass turlengde etter hunden. En hund med leddproblemer har best av å bli brukt passe mye, husk at å bare hvile ikke er sunt for leddene.
- En hund som er stiv etter hvile, kan være det på grunn av leddsmerter.
- Smerter kan være vanskelig å finne selv, og å bli klar over at de eksisterer. Det er mye, mye bedre å sjekke det opp en gang for mye.
- Du kan bremse sykdomsutviklingen hos hunden. Både rett medisinering, kosttilskudd inkludert omega 3 og spesialfôr, samt fysioterapi/kiropraktikk/massasje og rett vekt vil kunne gi et lengre liv med bedre livskvalitet. Det finnes fortsatt mye mer forskning som kan gjøres rundt kiropraktikk på både dyr og mennesker, men vi ser så ofte en forbedring i livskvalitet med dyrekiropraktikk at vi anbefaler det ved behov.
- Hos voksende hunder som får problemer, får de bedre livskvalitet jo tidligere de kan få hjelp. Vi anbefaler å være nøye med å sjekke opp halthet hos unge hunder!
Lykke til med din firbeinte kamerat, uansett bruk og størrelse. Neste gang skriver vi om grunner til halthet.
Velkommen innom/ring oss om du vil. Pris på en vurdering er fra kr. 663,- for en grunnkonsultasjon.