Kastreringskampanje – et engasjert blogginnlegg for kattens ve og vel!

adminDyrehelse, Kastrering, Katt

Det er ikke til å legge skjul på at det fødes for mange katter i Norge i dag – for mange til at det er et hjem til alle. Redd Dyra Telemark hjelper ca. 300 hjemløse katter i året – og dette er hovedsakelig bare i nedre Telemark! Tenk hvor mange hjemløse katter det er på landsbasis!
Hvorfor er det slik? Hva kan vi som eiere og dyrehelsepersonell gjøre?

Hovedgrunnen til at kattepopulasjonen er for stor, er at katteeiere ikke steriliserer og kastrerer kattene sine. En hunnkatt kan bli drektig fra cirka 4 måneders alder, selv om snittet for dette er 6-9 måneder. Vi anbefaler derfor å holde katten inne til hun kan steriliseres ved 5-6 måneder alder (de bør veie 2 kg). Fra hun er kjønnsmoden kan en hunnkatt få i gjennomsnitt to kull i året, med en overlevelsesrate på 2.8 kattunger. Bildet nedenfor illustrerer hvor mange katter det blir i løpet av ni år dersom alle disse kattene får formere seg fritt.

Derfor engasjerer vi på Fjellveterinæren oss:

Selvsagt får ikke de fleste tamme hunnkatter flerfoldige kull, men eier synes kanskje det er koselig med ett? Eller to? Kanskje får kattemor fire kattunger – har du tenkt igjennom at disse kattungene også må få et hjem? Et hjem som tar vare på dem, kastrerer og steriliserer, vaksinerer og ID-merker. Tenk hvis de nye eierne til kattungen også bare vil ha ett eller to kull? Kanskje får også denne katten fire kattunger. Da er man allerede oppe i ti katter på to eiere, og alle disse behøver gode hjem…

Mange tenker kanskje at det er hunnkattene som er problemet, men her har alle et ansvar! En hunnkatt kan jo få flere kull i året, men tenk på hvor mange kull en hannkatt kan forårsake? Dersom du ikke kastrerer hannkatten din, kan én vill hunnkatt i nærheten være nok til at du vil se kattunger vokse opp uten noe hjem. Vi hadde fire kattunger her i bygda vår i høst. Folk som så disse, beskrev dem som veldig, veldig redde. De var mest sansynlig et resultat av en liknende situasjon der moren var vill.

Flere fordeler ved kastrering

Vi ser desidert flest skader etter slåsskamper hos ukastrerte hannkatter. De er veldig territorielle, og viker ikke unna for litt håndgemeng dersom det er en løpsk hunnkatt det står om. Halvparten av alle kattebitt som perforer huden vil bli infisert, og må behandles med medisiner fra veterinær. Dette kan bli dyrt i lengden for eier… I tillegg smittes mange katter av ulike sykdommer gjennom bitt, noen av disse finnes det ingen vaksine for, ei heller ingen kur. Et eksempel på dette er «katteaids» (FIV).

En annen problematikk er at mange katter stikker av. Før fylte 1 år er de fleste katter ganske retningsville, og har lettere for å gå seg vekk. Samtidig har de veldig lett for og instinktivt følge lukter og tegn etter andre katter når de kommer i kjønnsmoden alder (rundt 5 måneder). Mange eiere er ikke klar over i hvilken alder katten bør kastreres, så ofte er katten borte vekk før de kommer så langt. Da får eier seg kanskje ny katt, mens den «gamle» katten kan parre seg som villkatt. Disse eierløse kattene og avkommene deres går mange fæle skjebner i møte. Ikke for å være pessimistiske, men vi ønsker alle katter et GODT LIV!

ID-merking

Har du tenkt på at det også veldig viktig å ID-merke katten din? Redd Dyra finner flerfoldige eierløse, tamme katter hvert år. De har tydeligvis hatt et hjem på et tidspunkt, men har kanskje gått seg bort eller blitt forlatt. Og uten microchip (ID-merking) er det umulig å finne ut hvem eier er.

Har du lest den utrolige historien fra Skien om gatekatten William? Det er han som er på bildet under. (Foto: AniCura Skien Dyreklinikk/Varden)

OM KAMPANJEN TIL REDD DYRA:

Redd Dyra Telemark har i samarbeid med SPCA Telemark og Mattilsynet startet en kampanje der du får sterilisert eller kastrert katten din til svært reduserte priser. Kastrering av hannkatt vil koste kr. 300,- og sterilisering av hunnkatt vil koste kr. 600,-. Overstående organisasjoner og veterinæren selv dekker inn for resten av utgiftene.
Dette er et svært gunstig tilbud som er ment for eiere som virkelig har behov for litt økonomisk hjelp for å få gjennomført dette inngrepet. Man må søke om godkjenning, og søknadskjema får du her på klinikken. Dette er konfidensielt, så det er ikke noe å være redd for!

Selv om avtalen kun dekker kastreringen, så anbefaler vi på det sterkeste ID-merking og vaksinering i tillegg.