Skip to main content
Bestill tannbehandling

Hvorfor anbefales det å trekke knekte / frakturerte tenner?

På bildet ser du hva som kan skje UTEN at du som eier merker det. Dyrene er eksperter på å skjule smerter generelt, og kanskje ekstra i munnen fordi de ikke slutter å spise. Når en tann knekker, slik at pulpaen, eller nerven, blir ubeskyttet, oppstår infeksjon. Dette kan ta ulik lang tid, men som du ser på bildet kan resultatet bli en byll i roten på tannen. På bildet ser du at en slik byll har sprukket opp, og pusset kommer frem fra åpningen inn til byllen. Dette gjør veldig vondt, og her anbefales det å trekke tannen med kirurgi. Da forsvinner kilden til infeksjonen, og dyrene klarer seg mye bedre uten tannen enn med tannverk.

En studie har vist følgende:

Dersom vi trekker de tennene som har synlige fargeforandringer og tegn til pulpaskade, er feilbehandlingen 7,3%. Mens om vi bare trekker de tennene som har røntgenforandringer, feilbehandler vi ca 52,7%!

Vi kan kun utelukke sykdom i tannroten ved hjelp av røntgen. Her ser du at den ene roten bare har luft rundt seg(sort). Dette er smertefullt, og det blir fort infeksjon, slik at en slik tann anbefales det å operere ut.

Kontakt oss

Fakta om tenner

  1. En hund eller katt slutter veldig sjelden å spise når de har vondt i tennene, de viser veldig få symptom på smerte i munnen. Helt til det blir så ille at de kan bli sinte og kanskje aggressive mot andre hunder og mennesker.
  2. En tann kan se helt fin ut, men være nedbrutt på innsiden av det skallet som står igjen- Dette resulterer i smerter i munnen.
  3. Å følge opp melketenner, både feilstilling og skader er veldig viktig for dyrets tannhelse resten av livet.
  4. Dersom du ønsker mindre utgifter til tannproblem, er det beste du kan gjøre å velge en rase som ikke er predisponert for dårlige tenner. Deretter er det å pusse tennene daglig med en tannkrem for dyr.
  5. Flere tannsykdommer oppdages først når det tas røntgenbilde av tennene.

Hva med narkose?

Er du redd for narkose på eldre hunder? Vi tar ekstra hensyn, og bruker varme rom med oppvarmede underlag, samt væskebehandling og overvåkningsutstyr med måling av blodtrykk, EKG, Oksygenprosenten i blodet samt puls og pustefrekvens. De to siste teller vi også manuelt. Dette for å redusere alle de faktorene som kan påvirke hvordan dyret ditt har det i narkose.

Viste du at om dyret har for lavt blodtrykk i narkose kan det gi senkonsekvenser for nyrene? Derfor velger vi å overvåke blodtrykk, og å gi væskebehandling slik at vi forebygger problem en narkose kan gi. Dersom dyret ditt har behov for gassnarkose, henviser vi deg videre.

Viste du at dyret ditt kan leve lengre med bedre tannhelse? Infeksjoner fra munnen kan sette seg på hjerte klaffene, og på andre steder i kroppen med små blodårer, som i nyrer og mellomvirvelskiveområdene i ryggen. Den firbeinte vil også ta til seg næring bedre, og ha en bedre hverdag uten smerter i munnen, når vi sammen jobber for best mulig tannhelse.

Ta gjerne kontakt for et tilbud/hjelp