Husk ekstra fôr

adminFjellvettregel, Hund, Trening, Tur

Hundens fjellvettregel nr. 4

Alle dyr har et visst energibehov for at alle kroppens funksjoner skal virke. Bilde 2 viser behovet for energi målt i kalorier for en gjennomsnitts hund med idealvekt ved normal aktivitet.

Som du vet, bruker hunden mer energi når den er i aktivitet. Den bruker også mer når det er kaldt, for å holde kroppstemperaturen oppe. Arbeidende hunder kan kreve mellom to til fem ganger så mye energi som en hund i normal aktivitet. I tillegg kreves energi for å kompensere for kulda.

For hundens del er det veldig viktig å tenke på dette. Har du en plan på foringen under en langtur? Har du med ekstra mat om dere går fra hytte til hytte en dag, eller er ute på tur i –15 C i 10 timer?

Dersom dere er på en krevende tur, er det både smart og viktig og gi ekstra fôr eller tilsette ekstra fett i fôret. Fett gir cirka dobbelt så mye energi som protein og karbohydrater.

Vannbehovet øker også med fysisk aktivitet. Husk flaske(r) med vann og drikkeskål, også hunden blir tørst. Visste du at dersom hunden begynner å spise snø, er den ofte allerede uttørket? Vi smelter snø på hytta i gryter, det blir ikke mye vann igjen av èn liter med snø. Det er nok litt vanskelig for en hund å spise seg utørst på snø om den er i full aktivitet. Å bære hunden ned fra fjellet fordi den er uttørket og/eller sulten er en trist og unødvendig avslutning på turen. Selv blander jeg elektrolytter for hund i vannet, og tilsetter smak i form av leverpostei eller kjøtt. Det er mye hyggeligere å se hundene jobbe godt og kose seg, enn å se dem bli mer og mer trøtte.

Det finnes også ekstra næringsrik hundemat både på boks og tube som vi anbefaler å putte i sekken.

Det finnes mange sammenleggbare mat og vannskåler som tar lite plass og er veldig praktiske å ta med seg på tur.

Temaet er viktig, selv om det kan være vanskelig å regne ut hva hunden egentlig trenger. Vi hjelper deg om du interessert i å vite mer!

God tur til både to og firbeinte!