Katt og kulde

adminKatt, Vinter

Mange tror at siden katten har pels, synes den det er helt topp å være ute i timesvis på vinteren. Men er det egentlig slik? Katter er opprinnelig fra varmere strøk, og pelsen er i utgangspunktet laget for å beskytte mot varme, ikke holde på varmen.

Hvor kaldt er for kaldt?

Mange merker at katten vegrer seg for å gå ut på vinteren. Vi hører ofte folk si at de må «kaste ut» katten noen timer hver dag eller natt, hvis ikke nekter den å gå ut. Det bør være et tegn på at katten synes det er skikkelig kaldt og guffent ute! I tillegg har den kanskje skjønt at når den går ut, så kommer den ikke inn med det første.
Så hva gjør du?
De fleste katter trives godt ute, i mindre perioder, også i kulda. Det beste er å få en katteluke slik at katten selv kan bestemme når den vil ut, og når den vil inn igjen. Da vil du kanskje se at katten blir mer aktiv og går mer ut også!

Tegn på nedkjøling

Rase, helse, alder, vær og vind er avgjørende for hvor godt katten tåler kulde. Tegn på nedkjøling er skjelving, slapphet og stive muskler. Dersom katten er kald at den viser disse symptomene, bør du dra til veterinær. Noen kroppsdeler som f.eks. ørene og potene er svært utsatt for frostskader.

Image

Noen katter foretrekker denne livstilen om vinteren.

Andre tips

Ikke alle har katteluke, og mange er kanskje borte på jobb store deler av dagen. Da bør enten katten holdes inne eller så må den ha tilgang til et varmt sted å søke ly. Man kan f.eks. lage til en pappkasse med halm eller høy inni som står i ly enten i garasje, veranda, vedskjul eller ved inngangsparti. Kassen kan gjerne settes litt opp f.eks. på en liten palle for å unngå kulde fra bakken. Tepper kan ofte bli våte og fuktige, så i så fall er ren ull best egnet som underlag i kassen.

Dersom du ser en katt som har våt pels eller frost i pelsen på vinteren, er den garantert kald. Katter blir svært fort nedkjølte dersom de blir våte. Prøv å finn ut hvem som eier katten slik at den kan komme inn hjemme, eller ta den med til veterinær for å få sjekket microchip.

Dersom katten er inne, er det viktig at den har en kattedo! Vinteren er høysesong for urinvegsinfeksjoner hos katt. Ofte skyldes dette at de ikke vil gå ut på do, men går og holder seg i lengre tid i mangel på kattedo inne.

Kanskje har du merket at den gamle katten din bare vil være inne på vinteren? Ofte tåler eldre individer kulde dårligere enn katter «i sin beste alder». Lag tilpasninger til katten, skaff en kattedo inne. Kattunger bør heller ikke være ute i sprengkulde!

Husk vann! Om katten er inne eller ute, skal den alltid ha tilgang på vann. Dette kan være problematisk på de kaldeste dagene, da vannet vil fryse i skåla ute. Metallskåler er ikke best egnet, da katten kan fryse fast tunga på metallet på kalde dager.

Noen katter spiser mer på vinteren fordi det er svært energikrevende å holde varmen på kalde dager. Andre katter går nærmest i «dvale» inne, og trenger derfor mindre fôr. Pass på å følge med på kattens vekt – den skal være stabil året igjennom.

Summa summarum: dersom katten vil ut, så skal den få lov til det! Bare sørg for at den kommer seg inn igjen, eller har et sted å søke ly og varme. Katteluke og kattedo inne er best, så kan katten selv velge 🙂

Image

En lur plass å søke tak over hodet 😉