Å ta med pus til klinikken

adminBil, Dyrehelse, Katt, Reise, Trening

For mange katter er selve reisen til klinikken en skremmende opplevelse. Derfor har Royal Canin laget en liste med tips om hvordan du som katteeier kan gjøre reisen trygg og mer behagelig for pus. Her er vår oppsummering:

1. Ha aldri katten (eller hunden) løs i bilen. Du er faktisk lovpålagt å sikre dyrene dine under transport.
2. Velg et robust transportbur, gjerne et med flere åpninger. Bur som du kan fjerne øverste halvdelen på er ekstra praktiske da noen katter foretrekker å bli undersøkt mens de sitter i nederste halvdel av buret.
3. La buret stå åpent og fremme i huset hjemme. Da blir katten vant til buret og det blir en naturlig del av hjemmet. Gjør det gjerne til en koselig plass å være.
4. Gjør buret så behagelig som mulig med pledd eller tepper. Bruk gjerne tepper med kattens egen lukt på.
5. Hvis katten motsetter seg å komme inn i buret kan den tulles inn i et teppe og deretter plasseres i buret. Man kan også ta av toppen på buret, legge katten i bunnen og deretter ta på toppen.
6. Plasser buret stødig i bilen for å unngå risting eller at buret sklir rundt. Fest det gjerne med setebeltet eller sett det på gulvet bak forsetet. Husk å unngå høy musikk og krangling. Jo stillere eier, jo roligere katt. 🙂 Prat gjerne forsiktig med katten for å roe den ned. For noen katter hjelper det også å dekke til buret med et pledd under reisen.
7. Unngå å riste buret eller la det slå mot beina dine når du bærer buret inn på klinikken.
8. I resepsjonen bør du sette deg et sted hvor du unngår kontakt med hunder eller andre katter. La gjerne buret være dekket til med et pledd.
9. Følg samme prosedyre for hjemreisen.
10. Hvis du har flere katter kan du la katten være i buret i et par minutter er at du har kommet hjem. La de andre kattene snuse på buret og se hvordan de reagerer. Dersom du merker spenning mellom kattene kan dette komme av ukjente lukter fra klinikken. La da katten være alene på et rom med mat, vann og kattedo i et døgn slik at den får tilbake sin normale duft.

Andre tips:
  • Feromon spray som for eksempel Feliway (en duft som kan hjelpe og roe litt av angsten). Denne kan sprayes inn i buret (ikke på katten!) før katten plasseres der. Sprayen skal sprayes på ca. 20 minutter før katten settes inn i buret.
  • Fôr som Royal Canin Calm. Start fôring med denne maten 3 uker før planlagt veterinærbesøk. Produktet inneholder næringsstoffer som melkepeptidet alfa-casozepin og aminosyren L-tryptofan som kan hjelpe katten å håndtere uvante situasjoner.

På bildet under kan du se hvordan det ikke skal gjøres! 😉