Overvekt hos hund og katt

adminHund, Katt, Overvekt

Overvekt og fedme er et stort og voksende helseproblem for hunder og katter i den vestlige verden. Hele 4 av 10 hunder og katter i Norge er overvektige, og som hos mennesker er dette en livssykdom som fører med seg flere følgesykdommer og den kan redusere levetiden for dyret.

Helseproblemer relatert til overvekt

Fete hunder og katter vil ha større risiko for å utvikle diabetes, få leddproblemer, hudlidelser, svekket immunforsvar og det gir en økt belasting på indre organer og skjelett. Overvekt kan gjøre ledd med artrose verre, føre til pusteproblemer i varmt vær, hunden eller katten vil bevege seg mindre og få en generell dårligere livskvalitet.

Det finnes forskjellige grunner til at dyret går opp i vekt. Sykdommer som lavt stoffskifte gir redusert forbrenning. Hormonelle forandringer etter sterilisering og kastrering, samt dyr med smerter fra bevegelsesapparatet vil ofte bevege seg mindre og vil dermed gå opp i vekt. Noen raser er også med disponert for overvekt enn andre. Dette gjelder særlig for raser som labrador, cocker spaniel, dachs og beagle. Likevel er det en enkel grunn til at dyret er overvektig: dyret får mer mat og spiser mer mat enn det forbrenner i løpet av en dag. Det er vårt ansvar som eiere å kontrollere matinntaket, og sørge for at våre kjære firbeinte får den aktiviteten de behøver for å holde en sunn vekt.

Image
Image
Hvordan ser jeg om hunden eller katten min er overvektig?

For å finne ut om sin kjære venn har litt ekstra å gå på skal man kjenne på ribbeina. På en normalvektig hund skal man kunne kjenne ribbeina. Dvs. det skal ikke være for mye fett mellom ribbeina og hendene dine. Dersom du kjenner et godt lag med fett, eller ikke klarer å kjenne ribbeina er hunden eller katten overvektig. Man skal også se på midjen til dyret. En hund eller katt med normalt hold skal ha en fin innsving bak ribbeina. I dag er det blitt mer vanlig å se overvektige hunder og katter som gjør at vi får et nytt bilde på hvordan den ideelle vekten skal se ut. Dyr som egentlig er noe overvektig blir i dag sett på som normale, mens hunder eller katter som opprettholder en idealvekt kan bli sett på som for tynne.

Image
Image
Hvordan slanker vi?

Å lykkes med slanking krever disiplin hos alle familiemedlemmer. Det er èn person i familien som bør stå ansvarlig for fôringen, men alle kan være med å mosjonere. Det er også veldig viktig å være tålmodig og konsekvent. Å gå ned i vekt tar tid.

Light-fôr er ikke velegnet for slanking. Dette er fôr som riktignok inneholder færre kalorier enn vanlig fôr, men dette fôret er tilegnet hunder og katter som har en tendens til å legge på seg og som skal holde på den vekten de har nå. For å gå ned i vekt må man ha et rent slankefôr, og man må være nøye på dosering. Det er og viktig å huske på at man må kutte ut alle godbiter og mellommåltider. Royal Canin har utvidet et slankefôr, Satiety som består av et høyt fiberinnhold som gir metthetsfølelse samtidig som det stabiliserer blodsukkeret gjennom dagen.

Det er som sagt viktig at man er konsekvent når man skal trå til med slanking. Det er ikke lett å motstå fristelsen til å gi en godbit eller mat når sin kjære venn kommer med sine bedårende øyne rettet mot seg. Dette er med på å føre til overvekt. Det som da er viktig å huske på er at det er ikke alltid mat de vil ha når de søker oppmerksomhet fra eier. Veldig ofte viser det seg at hunden eller katten blir like glad og om ikke mer glad for lek, kos, aktiviteter og turer. Å gjøre ulike aktiviteter og gi oppmerksomhet til kjæledyret vil også føre til at båndet mellom dyr og eier styrkes.

Image
Image

De fleste som slanker hunden eller katten sin opplever at den blir mye gladere og livligere jo nærmere den kommer idealvekten. Det kan være en tålmodighetsprøve å slanke et dyr, men da er det viktig å vite det at dyrets livskvalitet vil øke i takt med at fettet forbrenner!

Image