Hvorfor er vann så viktig?

adminDyrehelse, Hund

Hvorfor er vann så viktig?

Vann er involvert i alt liv, som det viktigste næringsstoffet vi har. Dette er fordi de aller fleste byggesteinene i kroppen (ioner og molekyler), har egenskaper forbundet med vann på partikkelnivå.

Alle kroppens funksjoner er bygd opp rundt dette. Dermed påvirkes eksempelvis hjerte, lever, nyre, muskelfunksjoner og næringsopptaket fra tarmen av kroppens væskebalanse. Så hvordan påvirkes hundens kropp om den mister væske?

Her ser du røde blodceller i en vene (blodåre mot hjertet). Disse cellene flyter i væskedelen av blodet.

Minsker væskenivået vil denne transporten gå dårligere, hjertet må jobbe hardere og tilførselen av for eksempel oksygen blir dårligere i kroppen.

Visste du at hunden er 60% vann?

Hos en hund på 30 kg utgjør vann cirka 18 kg av kroppsvekten. Mister hunden mye væske (blir uttørket/dehydrert), eller får i seg for lite, kan den gå ned i vekt.

Symptomene du kan merke ved væskemangel, om du vil lære mer, er:

 • Hunden presterer dårligere på trening/i arbeid, eventuelt at den ikke vil gjøre det du ber den om.
 • Dårlig konsentrasjon.
 • Du ser at hudfolden blir stående, når du drar i huden. Graden av uttørking avgjør hvor lenge den blir stående, men du ser det først fra 5-6% uttørking (se bilde)
 • Slimhinnen i munnen blir tørr
 • Det renner noe tykkere spytt enn vanlig
 • Den vil ikke drikke/ta godbiter
 • Den blir slapp og trøtt i økende grad
 • Matt uttrykk i øynene, smal i øynene
 • Øynene kan «synke» inn i skallen (alvorlig). Det er større hulrom mellom selve øyet og øyelokkene

Så ønsker du best mulig resultater i konkurranse, hjelper det ikke hvor godt du gjør alt annet for din firbeinte venn, om den ikke får i seg nok vann.

På bildet ser du en hund som har sprunget mye, men ikke ville drikke. En omtenksom eier tar hunden i armene og frakter ham ned fra fjellet.

Legg merke til hvor slapp hunden er, du ser at både ører og poter henger rett ned. Den har blitt sløv, og har glemt alt om hva den egentlig skulle gjøre. Dette eksempelet illustrerer hvor viktig det er at hunden har nok væske i seg, det vil si at væskebalansen er rett.

Fakta om hund og vann:

 • Ved fødselen utgjør vann ca 75 % av kroppsvekten hos valpen.
 • Hos en voksen hund utgjør det ca 60% av kroppsvekten.
 • Hunden får i seg vann gjennom drikke og mat.
 • Vannet forsvinner fra kroppen gjennom urin, avføring, i åndedrett og spyttsekresjon, samt mindre del gjennom svetting (via potene)
 • Hundens vannbehov er avhengig av: omgivelsene, fysisk aktivitet, dyrets helse og kosthold.
 • Graden av væskemangel avgjør hvordan kroppen påvirkes.

Hvor mye drikker hunden?

En hund drikker i gjennomsnitt 60 ml vann pr kg kroppsvekt og døgn, for å dekke døgnbehovet sitt.

Eksempel:

Hauken 23 kg drikker:    60ml * 23 = 1380 ml pr døgn ved normal aktivitet

Din hunds vekt * 60 ml = døgn behov ved normale forhold og normal aktivitet

Om du regner ut fra formelen over, vet du cirka hvor mye du kan forvente at hunden drikker på et døgn. Følg gjerne med på det, slik at du kan reagere om den drikker mer eller mindre enn vanlig.

For de som er aktive med hundene sine i hundekjøring, jaktprøver, agility, utstilling og så videre, er det viktig å få i hunden nok vann for aktivitetsnivået. Her er det store forskjeller etter fôring, aktivitet og omgivelser, så det går ikke å sette opp en fast formel. Det er viktig at du vet hva du skal se etter, og gir vann etter behov.

Denne hunden er så kraftig uttørket at hudfolden i nakken blir stående.

Hunden på bildet var alvorlig syk, og mistet for mye væske ut i magetarm-kanalen.

Hos Fjellveterinæren viser vi deg gjerne hvordan du sjekker dette, slik at du vet hvordan du kan gjøre det.

Hva styrer egentlig vannbehovet?

Til mer en vet, til mer innser man at det ikke bare er en enkel forklaring på dette.

For eksempel – jo mer en hund puster under arbeid, jo mer vann vil fordampe i luften den puster ut. Får en hund løsere avføring, diaré, må væsketapet erstattes. Om avføringsmengden er stor pga. dårlig fòr, vil mengden vann tapt i avføringen være større enn på et fòr av skikkelig kvalitet. 

En rekke sykdommer påvirker også kroppens evne til å bruke vannet rett. Luftfuktighet og temperatur påvirker også væskebalansen. Det er disse og flere andre faktorer, som avgjør hvor mye hunden må drikke, altså hvor mye påfyll vi må gi den.  Husk at økt tørst også kan være et tegn på sykdom.


Klinikkens maskot, Hauken, både drikker og kjøler ned seg selv samtidig. Selv i minusgrader.

Eksempel på variasjon i vannbehov:

En hund på cirka 20 kg har i to ulike settinger svært sprikende vanntap:

 1. Hunden bor inne, med normal fysisk aktivitetsnivå en dag: vanntap på ca 1400 ml i døgnet
 2. Hunden bor ute, og deltar i langdistanseløp for hundespann: vanntap på ca 5000 ml i døgnet

Dermed krever 1 og 2 veldig ulik tilgang til vann. Husk å gi hunden tid å drikke om den gjør det, den drikker fordi kroppen forteller din firbeinte at den trenger mer vann. At en hund ikke vil drikke, er ikke det samme som at den ikke behøver å drikke. Da er det viktig at du kan hjelpe den med dette.

Ønsker du en hund som tåler høy aktivitet og en kropp som ikke svikter? Det viktigste vi da kan gjøre er å sørge for at hunden får i seg nok væske.

Selv lager jeg vannflasker med smak av leverpostei i, gjerne tilsatt elektrolytter, når jeg er ute i situasjoner der hunden må drikke for å prestere optimalt. Da får både de og jeg mer igjen for det vi holder på med, og jeg slipper å se hunden gjøre en dårligere jobb fordi den blir uttørket.

Spør gjerne om tips hos oss på Fjellveterinæren. God aktivitet på dere!