Tannstein og tannrens

adminDyrehelse, Fjellveterinæren, Helsesjekk, Hund, Katt, Tannhelse, Tannrens, Tannstein

Hva er tannstein?

Har du opplevd at hunden eller katten din har dårlig ånde? Dette kommer ofte på grunn av tannsykdommer som tannstein og tannkjøttbetennelse. De aller fleste dyr vil utvikle tannstein i løpet av livet sitt. Noen dyr raskere enn andre. Over tid kan tannstein lage stor skade i munnen. Derfor er det viktig å få en regelmessig sjekk av tennene, samt behandle sykdommer som oppstår før det går så langt at tennene tar permanent skade.

Plakk, som er forstadiet til tannstein består av matrester, mineraler, spytt og bakterier. Dette er et mykt lag som over tid dekker tannoverflaten. Dette er det laget vi kan fjerne med daglig tannpuss for å forebygge dannelsen av tannstein. Dersom dette laget ikke fjernes vil det til slutt hardne og bli til tannstein. Når det først har dannet seg tannstein er det ikke lenger mulig å fjerne med tannpuss. Over tid vil mengden tannstein bare øke og øke.

På bildet under kan du se tannstein og tannkjøttbetennelse på
katt (venstre) og hund (høyre).

Tannsteinen som ligger over kronen av tannen er i seg selv ikke farlig, det er den tannsteinen som ligger langs kanten av tannkjøttet som gjør skade. Bakteriene og tannsteinen irriterer tannkjøttet og kan lage tannkjøttbetennelser. Betennelsene kan gjøre at tannkjøttet trekker seg tilbake, det kan ødelegge festet til tannen og til slutt lage smertefulle tannrotbetennelser og i verste fall betennelser i beinvevet der tannen sitter ankret. Går det så langt må tannen ofte trekkes.

Hva er tannrens?

Ved en tannrens legges dyret i en narkose. Veterinærene bruker så et ultralydinstrument for å «slå» tannsteinen av tannoverflaten. Dette er omtrent det samme utstyret som tannleger bruker. Når tannoverflatene er rene og blanke poleres de over med tannkrem for å fjerne riper i emaljen (det ytterste blanke tannlaget). Munnen skylles så med antibakterielt munnskyllevann. Alle tennene undersøkes deretter grundig for skader eller sykdommer som for eksempel knekte eller løse tenner, tannkjøttskader og lignende. Dersom det er mistanke om sykdom på tannrøttene anbefales tannrøntgen. Vi har dessverre ikke tannrøntgenapparat på vår klinikk enda, men henviser da videre til en annen klinikk for røntgen. Man vil da kunne finne tannsykdommer som ligger skjult under tannkjøttet og i beinvevet. Hvis man finner skadde eller løse tenner trekkes også disse.

Tegn på tannsykdom

På mange dyr er tannstein lett å oppdage, på andre er det vanskeligere. Tannstein dannes ofte i store mengder helt bakerst i munnen der det er vanskelig å få en grundig kikk. Dette er spesielt sant for katter. Noen katter kan ha helt fine fortenner og hjørnetenner, men ha store mengder tannstein med tannkjøttbetennelse helt bakerst i munnen. Derfor er det veldig viktig at dyret får en årlig sjekk der blant annet tenner undersøkes nøye.

Vanlige symptomer på tannsykdom:

• Vond lukt fra munnen
• Misfarging eller belegg på tannoverflatene
• Rødme/hevelse i tannkjøtt
• At tannkjøttet lett blør ved berøring, tygging eller lek
Vært OBS på at de færreste dyr vil slutte å spise dersom de har tannsykdom. Dette er derfor ikke en god indikator på om dyret ditt trenger tannbehandling eller ikke. De fleste dyr vil fortsette å spise på tross av munnsmerter. Noen av dem kan endre spisevaner, som å foretrekke bløtfôr over tørrfôr eller å svelge maten hel i stedet for å tygge.

Forebygging hjemme

Forebygging er den beste behandlingen!
• Daglig tannpuss. Bruk gjerne tannbørste tilpasset hund og katt eller en myk babytannbørste. Husk å bruke en tannkrem som er tilpasset dyr. Mennesketannkrem har for mye fluor og hunden kan svelge dette. Dyretannkrem har ofte god kjøttsmak noe dyrene ofte elsker! Husk å ha en god rutine. Tenne bør helst pusses daglig.
• Spesial fôr tannhelse. Kulene har størrelse, form og konsistens som gir en lett pussende effekt på tennene. De inneholder også næringsstoffer som binder mineraler i spytt for å motarbeide dannelsen av tannstein.
• Munnskyllevann med bakteriedrepende effekt kan påføres etter tannrens.