Ta vare på hesten i kulda

adminDyrehelse, Fjellveterinæren, Hest, Tur

Gammel eller ung hest, alle trenger litt ekstra tilsyn når den kalde årstiden kommer snikende

Nok drikkevann

Det er veldig viktig for hesten at den har tilgang til nok vann når vinteren og kulda kommer. Hvorfor det? Et lavt vanninntak kan skape problematikk i fordøyelsen, og kan medføre forstoppelse og kolikk. Det er kanskje flere som opplever at hesten er mye dårligere til å drikke når det er vinter. Dette kan være fordi vannet er for kaldt, og at det rett og slett ikke frister. Et tips da er å gi lunket vann. I dag går det til og med an å få tak i drikkekar med strømtilførsel for å hindre at vannet fryser.

Hestene fryser også

Selv om vanninntaket er svært viktig, er det ikke bare dette man må ta hensyn til når den kalde årstiden kommer snikende. Selv om hestene har mye pels, kan også de fryse når været blir kaldt og surt. En hest med lang og tykk vinterpels vil selvfølgelig tåle kulda bedre enn en nyklipt hest. Det er derfor viktig å holde et øye med hesten når den er ute i kulda. Ser den ut til å oppleve ubehag, ta på et dekken eller ta den inni stallen for en stund.

Utegang 

Loven krever at en hest som går ute hele døgnet, skal ha:

  • Tilgang til en plass hvor det er lunt og godt.
  • Minimum tre tette vegger.
  • Mulighet for å stenge for den fjerde veggen ved svært dårlig vær.
  • Tilsyn i forhold til bruk av dekken hvis det blir nødvendig.
  • God plass til å bevege seg rundt for å holde varmen.
Trening i kulde – hvor går grensen?

Hesten har en unik evne til å tilpasse seg temperaturforandringer. Har de god plass å bevege seg på og får godt med mat, vil de kunne klare å regulere temperaturen selv om det er kaldt i været. I forhold til trening i kulde, vil rytteren måtte gi opp før hesten. Tur i -15 er ikke problem for hesten, men kan være noe ubehagelig for rytter.

Det vil likevel være greit å unngå en hard intervalløkt i 15-20 minusgrader. Selv om hesten tåler mye, er det en ekstra påkjenning når det er så kaldt.