Orm i magen?

adminDyrehelse, Hund, Katt

Orm i magen?


Er det en stund siden hunden eller katten din har fått ormekur?

Kjæledyrene våre er utsatt for et stort smittepress for innvollsorm/parasitter. Kattene spesielt kan få det ved at de jakter på fugler og smågnagere, mens hunder kan bli smittet dersom de drikker fra stillestående vann, tygger på pinner, spiser gress eller avføring fra andre dyr.

Bendelorm i tarm.

Våre kjæledyr får i seg ulike typer egg fra en rekke parasitter. Eggene utvikler seg senere til ulike stadier av innvollsorm, som igjen bosetter seg i fordøyelsessystemet til dyrene. Bildet over viser en lang innvollsorm. Bare i blant vil du som eier kunne se de ulike innvollsormene i avføringen til dyret. Likevel vil dyret kronisk spre egg gjennom avføringen, som kan smitte videre til andre dyr og mennesker. Ikke alle kan smitte til mennesker, men spesielt barn er utsatt for å få i seg egg.

Om du merker noe på dyrene? Et dyr som har innvollsorm i seg, kan være alt fra symptomfri smittebærer til å bli skikkelig syk av dem. Eksempel på symptom er vekttap, diaré, hoste, dårlig pels og mistrivsel.

Egg fra innvollsparasitter under mikroskopi.

Dersom du lurer på om du skal behandle med ormekur, kan du komme innom og hente med deg et prøveglass til avføring som du tar med tilbake hit for analyse.

Vi foretar mikroskopanalyse for å se etter egg fra noen av de vanligste innvollsparasittene vi har her i Norge. Dermed kan vi hjelpe deg til å vite om du skal gi ormekur, og hvilken type ormekur dyret ditt trenger.

Velkommen inn om du vil vite mer !

Siv og Bjørk med ein liten avføringskopp.

Siv og Bjørk med ein liten avføringskopp.