Hva er våteksem?

adminBading, Dyrehelse, Helsesjekk, Hund, Reise, Sommer, Tur, Våteksem

Mange forbinder våteksem med sommerhalvåret, men hva er egentlig våteksem?

Våteksem

Våteksem er egentlig en fuktig betennelse i huden der bakterien Dermathphilus congolensis får etablere seg. Ofte skyldes dette tett pels i samband med hudområder som er våte eller fuktige over tid. Derfor ser vi mye av dette om sommeren når hunden bader mye, men også om høsten hvis det er mye nedbør. På engelsk kalles våteksen for «Hot Spot» fordi området fremstår som veldig varmt samtidig som det er fuktig.
Mange ganger er det en utløsende faktor som setter i gang sykdomsforløpet; et flåttbitt, insektsstikk, et lite sår, eller noe annet som irriterer kan forårsake at hunden slikker og klør seg ekstremt mye på ett sted. Huden blir skadet og fuktig, noe som gir god grobunn for bakterien.
Noen ganger kan det være vanskelig å se våteksem under en tykk pels. Dessverre kan det spre seg raskt og ramme store områder på kort tid, så her gjelder det og få behandling raskt!

Behandling

Våteksem er smertefullt og kan bli grobunn for sekundære infeksjoner. Det kan ende opp med et langt sykdomsforløp dersom det ikke blir tatt tak i på et tidlig tidspunkt.
Ofte må dyret bedøves for å barbere og behandle området skikkelig. Det er viktig med luft og lys, fordi disse bakteriene liker å ha det klamt og vått. Noen ganger kan vi bli kvitt problemet med barbering samt en god vask med antibakteriell såpe samt betennelsesdempende. Andre ganger må man kanskje til med salver og antibiotika på hjemmebane i tillegg.

Forebygging
  • Hold hunden din ren og tørr! Skitt og flokte pels kan bidra til et fint gromiljø for bakteriene!
  • Langhårete raser kan gjerne klippes kortere om sommeren.
  • Hunder med mye hudfolder, for eksempel Bulldog og Mops, bør tørkes i hudfoldene på varme dager og etter bading.
  • Følg med på overdreven slikking og kløing!
  • Pass på at hunden får tørke skikkelig etter et bad eller svømmetur.
  • Se etter våte, seige områder i pelsen. Mange hunder får våteksem rundt munnen spesielt i underkjeven og på kinnet under øret. Også armhuler, lyske og rundt analåpningen er utsatte områder.

Ha en fin sommer!

En nybarbert hund som er klar for sommeren!