Fokus på katt: Kronisk nyresvikt

adminDyrehelse, Helsesjekk, Katt, Nyresvikt

Kvalme? Dårlig appetitt? Veldig tørst? Slapp og lei?

Høres dette ut som kjente symptomer, kanskje spesielt på en søndags morgen? Da kan du tenke deg hvor kjipt katten din har det hele tiden dersom den går rundt med ubehandlet nyresykdom!

Mange tenker kanskje: «Neeeeida, pus har det så fint atte. Han koser seg og maler. Er ute og jakter, dog litt mindre enn før, men allikevel. Han spiser bra…eller noen ganger, da. Han er jo litt kresen – det har’n alltid vært!»

Eller…kanskje ikke pus har det helt topp om dagen?

Hva er kronisk nyresvikt?

Nyrene sin jobb er å filtrere blod og kvitte seg med avfallsstoffer gjennom urin. Dersom nyrene av en eller annen grunn mister funksjonen vil filtreringskapasiteten gå ned. Da vil kroppen få en gradvis høyere konsentrasjon av avfallsstoffer i blodet, og katten vil føle seg ekstremt uggen – alltid. Dette kan skje ved akutt skade på nyrene, svulster eller genetiske årsaker, for å nevne noe.

Symptomer.

Ofte vil katten skrante over tid ettersom kronisk nyresvikt er en tiltagende sykdom. Eiere merker det som regel ved at katten drikker mye mer en vanlig, men samtidig spiser mindre. Det er akkumuleringen av avfallsstoffer i blodet som gjør at katten blir kvalm og mister appetitten. Katten blir tynn og slapp. Noen kan også få oppkast og diarè.
Det som er kjedelig er at når eiere begynner å merke at katten er syk hjemme, så har opptil 75% av nyrefunksjonen allerede forsvunnet!

Hva kan jeg gjøre?

Vi anbefaler årlige blodprøver på alle katter over 8 år. På denne måten kan vi avdekke skrantende nyrer på et tidlig stadie. Nyresvikt er uhelbredelig, men med spesialfôr og tilskudd som fosfatbindere, så kan vi bremse sykdomsutviklingen betraktelig og øke levetiden og livskvaliteten til katten!
Dersom katten får diagnostisert nyresvikt på et sent stadie, vil behandlingen bli mer intensiv og sannsynligvis kreve blant annet hospitalisering og væskebehandling for å «tynne ut» mengden avfallsstoffer i blodet. Disse kattene er ofte medtatte og dehydrerte.

HUSK! Katten din kan ikke snakke, den har høy smerteterskel og indremedisinske sykdommer kan være vanskelig å avdekke hjemme. Nyresvikt er en vanlig sykdom hos middelaldrende og eldre katter! Gjør pus en tjeneste – gi han en årlig helsesjekk hos dyrlegen!