Flåtten er her!

adminDyrehelse, Ektoparasitter, Flått, Hund, Katt, Sommer, Tur

Når tid flåtten kommer ut avhenger av vær og temperatur. I lavlandet kan flåtten komme ut så tidlig som i februar dersom det kommer en liten mildværsperiode (over 5 grader C).

Hva er en flått og hvor holder den til?

Den vanligste flått-typen vi hat i Norge er Ixodes Ricinus. Den er en type edderkoppdyr og ikke et insekt som mange tror. For å overleve må flåtten suge blod fra enten mennesker eller dyr.
Flåtten liker seg der det er fuktig. Derfor finner vi den gjerne på steder med mye skygge som i busker og kratt, samt på trærne i skogen.

Er flåttbitt farlig?

Stort sett er ikke flåttbitt farlig, men noen flått er bærere av ganske alvorlige sykdommer som borreliose og anaplasmose. Risikoen for smitte reduseres kraftig dersom flåtten blir fjernet innen 24 timet – så sjekk dyret ditt grundig hver dag!

Jeg fant en flått, hva nå!?

Stay calm and remove the flått! Ta tak så nær huden/basen som du klarer, og vri flåtten rundt til den slipper. I starten, før den har fått sugd i seg blod, er flåtten ganske liten, og kan være vanskelig å få tak i. Det finnes et kjempegreit, lite verktøy som man kan bruke for å fjerne flått på en enkel måte. Dette selges som regel hos veterinær eller i dyrebutikker. Anbefales virkelig!

Forebygging.

Det finnes flere ulike preparater på markedet som «beskytter» mot flått:

1. Flåtthalsbånd, varer fra 5-8 måneder avhengig av type. Noen kan hunden bade med, andre ikke. Har en repellerende effekt, det vil si at flåtten dør ved kontakt med dyret. Finnes også til katt.
2. Flåttdråper, dryppes på huden på hunden eller kattens nakke, har virkning i opptil èn måned. Anbefales ikke for dyr som bader mye eller blir sjamponert ofte. Har også en repellerende effekt.
3. Flåttablett, varer i 1-3 måneder avhengig av type. Her må flåtten bite seg fast, suge blod, og deretter vil den tørke ut og dø innen 48 timer (kun til hund).
Spør oss gjerne, så finner vi ut hva som passer til nettopp ditt dyr!

Senere i vår vil vi skrive mer om Borrelia-vaksinen som kan gis til hund for ekstra beskyttelse – følg med!