Når uhellet er ute

adminUncategorized

Flere har vært borti at hunden har skadet seg når de er på tur på fjellet. Kanskje er man i tillegg mange timer fra bil og befolkning. Hva gjør man da når uhellet er ute? Hvordan behandle ulike typer skader?

Turvante folk har kanskje for vane å ha med seg førstehjelpsutstyr på tur, men det mange kanskje ikke vet er at noen av humanpreparatene som man har i førstehjelpsutstyret også kan brukes på dyr.

Hva kan man gjøre selv?

Overfladiske sår kan man rense og bandasjere selv uten å oppsøke veterinær. Det som er viktig da er å følge med på at det ikke blir infisert senere. Større sår som blør mye og er dype bør absolutt undersøkes, men det er mye man som eier kan gjøre i forkant av veterinærbesøket. Få renset såret så godt som mulig, stopp blødningen og bandasjer området som er skadet så godt det lar seg gjøre.

Hvilke preparater kan benyttes?
  • Bacimycin er en salve som ofte benyttes i infiserte sår, denne salven er med på å blant annet hemme bakterienes celleveggdannelse. 1g av salven egnet til mennesker inneholder nøyaktig det samme som i tilsvarende dose til dyr. Dette er en salve man uten problem kan bruke i sår hos både hund, katt og storfe(kalv).

  • Saltvannsløsning eller sårrens kan også være lurt å ha i førstehjelpsskrinet dersom uhellet skulle være ute. Å få rense såret er det viktigste man kan gjøre før man bandasjerer. Det er viktig å skylle litt mer enn du tror er nødvendig, dette for at man skal slippe unødvendige komplikasjoner senere.

  • Steril honning/sårgel. Hvis det er snakk om sår som ikke er veldig dype og som man ikke trenger å sy, kan man benytte en type gel som er med på å hjelpe helingsprosessen. Steril honning eller en sårgel er utmerkede produkt å ha med i førstehjelpsskrinet. Du får tak i både steril honning og sårgel hos oss.
Tips til innhold i førstehjelpsskrinet

I tillegg til det man trenger viss man selv skader seg, kan det være lurt å ha med seg:

  • Ekstra kompress/bandasje
  • Saltvannsløsning
  • Steril honning/sårgel

Vi har nylig fått inn en del førstehjelpsskrin fra Agria Dyreforsikring som er veldig kjekke å ha med seg på tur. Kom gjerne innom for en hyggelig prat og få med deg et gratis!

Image
Kan man behandle andre typer skader?

Skulle man være så uheldig at hunden din skade seg stygt på fjellet, vil man selvsagt gjøre det man kan for å hjelpe de til man kommer seg til veterinær. Hvordan skal man kunne forberede seg for alle mulige scenarioer som kan oppstå? Det er veldig vanskelig og svært få er godt forberedt når ulykker oppstår, derfor er det fint å kunne få hjelp. Agria Dyreforsikring har laget en kjempefin hurtigguide som heter ”førstehjelp for din hund”. Dette er en liten, turvennlig bok som man lett kan ha i innerlomma på jakka si. Her får du forklaring på ulike ulykker, hva man skal se etter (symptom), og hva du skal gjøre for å behandle.

Vi har vært i kontakt med Agria angående denne boken og håper på å få den tilsendt. Vi legger ut et innlegg på facebook når den eventuelt har kommet, slik at du kan komme innom og få en med hjem 🙂