Aya har blitt mor!

adminUncategorized

Ventetiden er over! Endelig har Aya blitt mor til fem små valper. For en fantastisk reise det har vært så langt.

I noen tilfeller kan en fødsel komme som julaften på kjerringa hvis man ikke holder et godt øye med tispa når det begynner å nærme seg termin. Selv om hunden din ikke kan snakke, er det noen tydelige tegn man kan se etter.

Før fødsel

Aya begynte å bli urolig ca. et halvt døgn før selve fødselen var i gang. Pesing og skjelving er sikre tegn, og det var det som skjedde med henne. Etter som fødselen kom nærmere ble skjelvingen og pesingen mer og mer intens. Har man ikke vært med på det før, kan det være en litt ubehagelig situasjon selv om det som regel alltid går bra.
Vi var og er fortsatt helt uerfarne, så her var det bare å ha tunga rett i munnen. Nøye forberedelser er derfor viktig hvis man er uerfaren.

Fødsel

Tispa pleier som regel å bite over navlestrengen og slikke valpene tørre. Aya derimot var noe mer skeptisk til hva i all verden det var som kom ut av henne. Hun slikket de rene og ga dem noen skeive blikk før hun fortsatte. Her var det bare for matmor og matfar å trå til med saks og håndklær for å ta seg av de nyfødte. Frykt derimot ikke! Jeg skal love deg at morsinstinktet slo til for fult. Mat og luftetur var ikke særlig interessant den første uka etter fødselen hvis det ikke kunne gjennomføres i kassa.

Som nevnt i et tidligere innlegg må man følge med på temperaturen til tispa før og etter fødselen. Rundt et døgn før er det ikke uvanlig at den synker til under 37 grader. Rett før vil den stige til rundt 39 grader, og der vil den gjerne ligge i en stund etter fødselen. Mål temperaturen morgen og kveld de første dagene etter for å ha kontrollen, og igjen: skriv det ned!

Tiden fremover vil nok bringe mye glede. I starten når de er så små gjør de ikke mye av seg, men etter som ukene går vil det bli mer og mer aktivitet i valpekassa. Plutselig er det tid for dere første veterinærbesøk. Følg med for å se utviklingen!