Årlig tannsjekk hos katt og hund

Erik SørensenHund, Katt, Tannhelse, Tannrens, Tannstein

tannsjekk av hund

Alle katter og hunder bør gjennomføre en årlig tannsjekk hos veterinæren. Tannproblemer er en av de aller vanligste helseproblemene blant katter og hunder. Og ettersom dyr er flinke til å skjule smerter er det ikke alltid lett for eieren å se at dyret lider.

Når dyret kommer inn til en tannsjekk kan vi påse at alt står bra til og behandle eventuelle problemer på et tidlig stadium før det utvikler seg videre. I mange tilfeller ser vi at dyr har behov for en tannrens, ved å rense tennene får vi fjernet tannstein som på et senere tidspunkt kan utvikle seg og gi alvorlige lidelser.

Noen dyr har så dårlig munnhelse, at det er behov for å rense minst 2 ganger i året, slik at de ikke utvikler sykdom og smerte.

Bestill en årlig tannsjekk til dyret ditt i dag.

8 av 10 hunder over 3 år har problemer med tannhelsen

Periodontitt er en utbredt tannkjøttsykdom som kan resultere i tap av tenner. Dette kan oppstå når fôr og bakterier samles under tannkjøttet og det som heter «plakk» oppstår. Blir dette liggende vil tannstein dannes og dette kan skape betennelse i tannkjøttet. Periodontitt er en irreversibel og derfor er det viktig å passe på tannhelsen til hunden din.

For å hindre at periodontitt skal utvikle seg bør du pusse tenne hver dag! Samtidig bør hunden få en årlig tannsjekk og tannrens.

Symptomer på tannproblemer

Det finnes flere symptomer på at dyret har smerter og at det er på tide med en tannsjekk. Et vanlig symptom er at dyret velger å tygge kun på en side av kjeven. Du skal også være oppmerksom om dyret har dårlig ånde eller om tannkjøttet ikke virker friskt. Er tannkjøttet mørkerødt, hovent eller om du ser tegn til blod er bør du kontakte veterinæren.

Om dyret har en eller flere tenner som er skadet må dette undersøkes nærmere. Dette er noe som kan være smertefullt for dyret ditt. Endre dyret ditt adferd eller ikke ønsker å spise maten sin kan det også være et tegn på at noe er galt. Det finnes også tilfeller der dyret velger kun å spise mat som har liten tyggemotstand, et det tilfellet for ditt dyr, bør en veterinær se nærmere på tannhelsen.

Noen viser så lite smerte, at det kan renne blod fra munnen; dette kommer fra det skadede området, og er et tydelig tegn på at munnen trenger en sjekk. 

Dersom dyret har en skadet tann, kan nerven i tannen sammen med blodåren være helt åpen for bakterier, og det danner seg en byll i rota på tannen. Flere opplever at dyrene ikke viser tegn på smerte, og iblant finner vi bare en byll over roten, der pusset har tømt seg ut, mens eier tenker at dyret har vært friskt hele tiden. Dyr er skrudd sammen slik at de ikke viser vondter, så derfor er det viktig at du tar dem med for en sjekk. 

Bestill tannsjekk og tannrens

Fjellveterinæren har mange års erfaring og kan behandle de fleste dyr. De siste årene har vi fokusert mye på å utvikle oss både på tannhelse og å gjøre anestesien sikrest mulig for pasienter. De fleste logrer seg ut av klinikken etter en tannbehandling!

Ønsker du å bestille en tannsjekk til ditt dyr eller har du noen spørsmål rundt tannhelse? Ta kontakt så hjelper vi deg.