Se opp for såre poter

adminDyrehelse, Hund

HUNDENS FJELLVETTREGEL  nr. 1

Det er jo blitt en selvfølge at vi følger fjellvettreglene som gjelder for oss, for å sikre trygg ferdsel i fjellet. Har du tenkt på hva som er lurt å tenke på som hundeeier? Vi har jo ikke bare oss selv å holde styr på i fjellheimen.

Vi får nemlig stadig spørsmål knyttet til kulde, fôr og drikke, poter, ja – det meste som kan tenkes på for hund i fjellet. Mattilsynet har laget 10 flotte fjellvettregler for hunder, som kan være veldig nyttige å ha i bakhodet når hunden blir med på fjellet. Det faller helt naturlig for oss å ha fokus på desse fjellvetreglene fremover.

Sjekk potene jevnlig, og gi nødvendig stell og pleie. Lang pels mellom tredjeputene kan føre til at det dannes is- og snøklumper. Potesalve eller potesokker kan forhindre dette, og det kan også være lurt å klippe ned pelstustene som stikker ut under labben på hårete raser.

Klør og potestell

Sørg for at hunden har velstelte klør. Det er viktig å trene på kloklipp fra hunden er valp. Synes du det er vanskelig å vite hvordan eller hvor mye du skal klippe, så kan vi hjelpe deg med en demonstrasjon. Lange klør sprekker, brekker og fliser seg lettere opp, og klo-skader kan være veldig smertefulle. Det er også viktig at huden på potene har god nok kvalitet – husk å bruke en god potesalve, og har hunden din tørre poter er det best å begynne en god stund før fjellturen. Da får salven virke, slik at poteputene blir smidige og ikke tørre.

Potesokker

Bruk potesokker dersom hunden har fått skader eller sår. Sokker kan også forebygge, men de må brukes riktig så de ikke forårsaker ytterligere skader og sår. Sokkene skal festes godt, men ikke for stramt slik at blodsirkulasjonen stopper. Sitter de for løst, vil de falle av. Det går an å ta av potesokkene innimellom og sjekke poten. Er den hoven? Eller kald? Da kan det være du har strammet for mye. Potesokker kan være fine å bruke dersom det er skare eller ujevnt føre, eller hvis dere skal på lengre turer.

Et knep er å bruke elektrikertape som tåler minusgrader å feste borrelåsen med: Jeg fester den stramt nok, i 2-3 runder rundt borrelåsen øverst på sokken. Det er veldig viktig at du ikke tar det for stramt, men finner ut hvordan du kan ha det uten at det er for stramt for hunden.

Kom gjerne innom for gode råd og en hyggelig prat. Vi har inne masse godt utstyr for sesongen!