Periodontitt – en vanlig sykdom hos hund

Erik SørensenHund, Tannhelse, Tannrens, Tannstein

Periodontitt, hund, tenner

Så mange som 80% av alle hunder over 3 år har problemer med tannhelsen sin. En utbredt tannkjøttsykdom er periodontitt. Periodontitt oppstår når tannstein dannes og skaper en reaksjon i tannkjøttet. Hundens eget immunforsvar forårsaker nedbrytning av støttevevet til tannen. Dette kan være veldig smertefullt og om hunden ikke får behandling vil resultatet i mange tilfeller være at tennene faller ut eller må fjernes.

OBS: Vet du at tennene løsner fordi de mister festet sitt i kjevebeinet? Og at bein rundt en slik tann ofte går i oppløsning?

=> Vet du at den mest skadelige tannsteinen er den som ligge mellom tannkjøttet og tannen, slik at vi ikke ser den?

Vi anbefaler at alle hunder gjennomfører en årlig tannsjekk og gjennomfører tannrens ved behov. Hunder som har dårlig munnhelse bør minst rense tennene 2 ganger i året, slik at de ikke utvikler smerte og sykdommer som periodontitt. Les mer om årlig tannsjekk her.

Om tannkjøttsykdommen er på et tidlig stadium vil behandlingen bestå av fjerning av tannstein, polering og forebyggende tiltak i etterkant. I de tilfellene hvor sykdommen har utviklet seg og er mer alvorlig vil det være nødvendig med kirurgi. Periodontitt kan dessverre ikke men ikke reverseres, men behandling kan stoppe reaksjonen og forhindre ytterligere skade på tenner og tannkjøtt.

Symptomene du bør være klar over

En hund kan gå med smerte i lange tider uten å vise tegn til det, derfor er det veldig viktig at du som eier følger opp tannhelsen til hunden din og tar kontakt med veterinæren dersom du mistenker at noe ikke er helt som det bør være.

Rødhet og blødninger fra tannkjøttet er noe du bør være obs på, dette er et tegn på at tannkjøttet er betent og må undersøkes nærmere av en veterinær. Om tannkjøttet virker rødt og «irritert» eller om om ånden er dårlig er også dette et symptomer på at noe kan være galt.

==> Flere kommer inn med hundene sine fordi det renner brun/blodfarget væske fra munnen. Dette skjer når tennene er løse, og det er stor skade på alt vevet rundt tannen. Skadene gjør at hundene småblør – selv da viser de fleste ikke smerte! Dette gjør også at det kan komme bakterier ut i hundens blodbane hver gang den spiser, noe som kan gi infeksjoner på for eksempel på hjerteklaffer fordi bakterier setter seg fast der.

Symptomene på smerter kan være at hunden spiser mindre enn normalt, at den tygger maten kun på en bestemt side av kjeven eller at den unngår fôr med høy tyggemotstand. Vi ser også at noen hunder endrer adferd når de har smerter. Om kjenner deg igjen i noen av disse beskrivelsene bør du ta kontakt med en veterinær.

Forebygging av periodontitt

Som hundeeier bør du pusse tennene til hunden hver dag. Dette bidrar til at plakk og bakterier fjernes og ikke får «fotfeste». Du får kjøpt egne tannbørster og tannpasta til hund og vi kan vise deg hvordan du kan gjennomføre en tannpuss om du ønsker det?

I tillegg finnes det fôr, tyggebein og tyggeflak som bidrar til en sunn tannhelse. Spør oss gjerne om råd og hvilke produkter som egner seg best til din hund.