Se opp for frostskader

adminDyrehelse, Fjellveterinæren, Fjellvettregel, Hund

«HUNDENS FJELLVETTREGEL nr. 2»

Hunder kan få frostskader, og enkelte områder på kroppen er mer utsatt, som ører, poter, hale og kjønnsorganer. Hvis du tenker etter, så er det ofte mindre hårvekst på disse områdene. Dersom uhellet er ute må du ikke forsøke å gni hunden varm – det kan ødelegge huden. Frostskader må behandles av veterinær. Hvis du har en tynnpelset hund kan det være lurt å ha med noe den kan ligge på under lange raster ute. Har du noen gang prøvd å få hunden til å lyde kommandoen «sitt» eller «dekk» ute uten hell? Ofte på vinteren synes hundene det er kaldt å sette stumpen ned i bakken på lik linje som vi synes det er kaldt å sitte på frossent underlag.

Ikke alle hunder er laget for vinterklimaet vi har her i Norge. Det kan også være greit å tenke over hvor rasen du har faktisk kommer ifra i utgangspunktet. Dersom du har en rase som f.eks. kommer fra Mexico, er sjansen stor for at hunden din trenger litt «tilrettelegging» i vinterhalvåret. Noen hunder kan bli svært kalde dersom de blir våte, ikke alle hunder har like tykk underpels. Derfor kan det være greit å slenge på dem et lite dekken i sludd og 0 grader.
Med mindre du har en polarhund, kan du som regel følge denne regelen:

«Hvis du synes det er kaldt ute, synes sannsynligvis hunden det også».

Oddrun og Haukens historie.

Det er jo så lett å si: det skjer aldri meg. Der tok jeg så grundig feil, som jeg kunne.

Under en tur i fjellet med rimelig hardt vær – stiv kuling OG – 16*C, kom vi over åpent vann. Hva er det mest logiske å gjøre når du er hund, og elsker å svømme? Jo, dessverre å plaske ut i vannet før jeg i det hele rekker å tenke på at han ville gjøre det. Hauken fortsatte å springe en stund etter at han kom i land, men så ville han ikke mer – ikke hadde jeg tenkt på at han fikk frostskade. Tenk deg selv: stiv kuling og dryppende våt hud, som i tillegg blir gnidd i bevegelse.

Etter hvert begynte huden på testiklene å se ut som trafikklys – så fort gjort! Så vondt det ble, for da vi kom hjem, forble Hauken i samme stilling i 30 minutter, beveget ikke et øre eller et øye en gang. Dermed ble det både morfin og vanlig smertestillende på ham. 10 minutter senere begynte han å bevege seg, og å spise. Men huden på testiklene ble sort, og han fikk et sår på hver av dem.

Litt mer fakta:

En fin måte å holde hunden varmere på, er potesokker. Potene står jo for det meste i snøen, slik at blodsirkulasjonen blir kjølt ned.
Det testet vi ut på elghunden hjemme: Hun sprang på tre bein i -15*C, og når vi satte potesekker på henne, gikk hun helt normalt. Ikke så lett å fornekte at hun syntes kulden var ubehagelig da, nei.

I forbindelse med denne fjellvettregelen har vi tilbud på hundetepper (150x100cm) til kr. 69,- her på klinikken.