Hofteleddsdysplasi (HD), hva er det?

adminArv, Avl, Dyrehelse, Genetikk, HD, HD-røntgen, Hofteleddsdysplasi, Hund

Hunden på bildet over er nok en liten spreking med gode hofter! Men hva er egentlig HD?

HD er en forkortelse for hofteleddsdysplasi. Dysplasi betyr mangelfull utvikling, og i dette tilfellet mangelfull utvikling av hofteleddet. Lidelsen kan komme på bare en eller på begge hofteleddene.

Hofeleddsdysplasi er en arvelig lidelse der hofteleddskulen ikke passer optimalt inn i gropen på bekkenet. Dette fører til at det blir en ustabilitet i mer eller mindre grad i leddet. Denne ustabiliteten vil etter hvert føre til unormal slitasje i leddet slik at hunden på sikt kan få betennelsesreaksjoner, ødelagt leddbrusk og forkalkninger i hoftene som fører til smerter. I hvilken grad det vil utvikle seg til å bli et klinisk problem for hunden avhenger av graden av dysplasi og miljøfaktorene rundt.

HD graderes fra A til E der A og B regnes som HD-fri, C svak grad, D moderat grad, og E sterk grad av HD.

Hvilke symptomer viser HD?

Ofte ser man lite eller ingen symptomer på HD før det har blitt skader i leddbrusken og forkalkninger i hofteleddet. Det er ikke alltid direkte sammenheng mellom grad av HD og symptomer. En hund med C-hofter kan ha kraftigere symptomer mens en hund med E-hofter kan ha mildere symptomer.

Symptomer hos en unghund man kan legge merke til er at hunden halter på den foten som er syk, får ureint ganglag, har problemer med å hoppe opp eller gå ned trapper. Hunden kan også vegre seg for enkelte bevegelser. Hos en godt voksen hund er det de sekundære forkalkningene som gir nedsatt bevegelse og symptomer. Hunden er ofte stiv og støl mer enn den halter, spesielt om morgenen eller etter en lang tur.

På bildet kan man se en hund som avlaster venstre bakbein. Dersom hunden til stadighet gjør dette, så kan det være et tegn på HD.

Hvordan diagnostiserer man HD?

Diagnosen stilles ved røntgenbehandling. Bildene bør tas når hunden er 12/18 måneder gammel avhengig av rase slik at man kan avdekke dette på et tidlig stadie. På den måten kan man gjøre tilpasninger for hunden og eventuelt bahandle. Det er et krav om at hunden skal bedøves slik at den er helt avslappet i muskulaturen før røntgenbildene tas. Det er også et krav om at hunden er ID-merket, dette kan gjøres samtidig som røntgenundersøkelsen. Røntgenbildene sendes til Norsk Kennel Klubb (NKK). Det er kun NKK som kan lese av bildene og stille diagnose. Veterinæren har ikke lov til å uttale seg om bildene.

Hva gjør jeg med en hund som har HD?

Dersom hunden får diagnostisert HD kan man tilpasse trening og fôring før den utvikler symptomer. Det er også viktig å fôre valpen med et godt fôr som er tilpasset dens størrelse. Som eier må man også passe på og ikke overfôre valpen. Valpen skal hele tiden være slank og ha en jevn vekstkurve. Det er viktig at en hund med HD holder seg slank slik at leddene ikke belastes mer enn normalt. En hund med HD må trenes fornuftig. Jevn mosjon er viktig for enhver hund fra den er valp. Er det først konstatert HD er det viktig at hunden ikke holdes for mye i ro. Unngå spontane lange turer dersom hunden ikke er vant til det. Regelmessig og jevn mosjon i noe ulendt terreng (minst mulig asfalt) er anbefalt. Er smertene og symptomene sterke kan medisiner som smertestillende og kosttilskudd og spesialfôr som hjelper å smøre leddene fine å bruke. Tilskudd av omega-3 fettsyrer anbefales til alle hunder med HD, også de som ikke viser symptomer.

Det finnes ulike muligheter for kirurgisk korrigering/operasjon av hofteleddet. Hvilken type operasjon som er aktuell blir vurdert av en ortoped som utfører inngrepet.

HUSK! Hunder med HD skal ikke brukes i avl! HD er nemlig arvelig.